vineri, 29 iulie 2011

Muntii Buzaului intre mister si realitate

     
       Vatra de istorie si tinut de plaiuri, Muntii Buzaului, munti de o zbuciumata origine geologica, se remarca prin prezenta celor mai pure si de pret zacaminte ambrifere ( rumanitul de Colti, varietate de chihlimbare foarte rara, specifica acestor locuri, de nuanta negru-verde). Intr-un specific local se inalta maiestuos, ,,Casa chihlimbarului", muzeu unic in tara si oarecum individual fata de cele din Polonia si celelalte tari baltice.
       Printre sacrele vestigii ale trecutului se numara cea mai mare concentratie de locuinte rupestre, unele dintre ele aparute din vremuri preistorice, devenite ulterior lacasuri de propovaduire a Sfintei Evanghelii. ,,Leaganul crestinismului", cel mai vechi centru monahal cunoscut din Carpati, urmad ca importanta dupa Dacia Pontica (Dobrogea), loc unde crestinismul se propaga inca de la intaile sale zvagniri, nu sunt decat notiuni ce privesc ansamblul religios Alunis-Nucu-Ruginoasa. Pe fondul stravechilor traditii si a unui stravechi climat de invatatura si patimi creatoare, in acest colt de tara, numit, poate nu intamplator, de toti cei care ajung sa-i depaseasca hotarul, ,,o alta Lume",  se regasesc peste 100 de grafeme ce contureaza teoria ,,alfabetului autohton", in contopire clara cu caractere ce apartineau tuturor alfabetelor arhaice, posibil ,,muma" a acestora, dar si simboluri pictografice comparabile cu cele de tip sumerian, ce pot veni in sprijinul tablitelor de la Tartaria de Mures.


        Menhiri, tumuli funerari, trovanti-pietre vii ce impresioneaza prin forme(antropomorfe, zoomorfe, dar mai ales de nave spatiale), Tara Luanei, legenda lanii de aur, centrul energetic, portalul, fenomene paranormale, un azur de-o intensitate nemaintalnita, uriasi, comori, sunt suficiente motive pentru care orice calator s-ar abate din drumul sau aici, in mirficul tinut al Buzaului.

Un comentariu: