vineri, 19 august 2011

Lana de aur la Colti


Lana de aur la Colti
de Gavrila Diana la 11 mai 2011 la 00:43
Colti –tainicul tinut al Colchidei

’’In regiunile superioare ale Carpatilor, locuite odata de triburi pastorale pelasge, noi intalnim forte adese ori numirea orografica de Colti, un cuvant a carui semnificatiune este: varfuri de stanci ascutite si proeminente.Acelasi inteles il avuse in timpuri preistorice si numirea greceasca de Colchis, ce ne apare in legenda Argonautilor.”( Dacia preistorica-Nicolae Densusianu)
Trecutul acestui mirific tinut, desprins parca din fantezie si legenda, situat la intorsura Carpatilor, coboara in timp mult dincolo de inceputurile istoriei. El reverbereaza atata istorie romaneasca in care traiesc atatea sacre amintiri ale trecutului. Pretutindeni intalnesti urmele eroice ale neamurilor de demult, cu marile lor insemne de taina , ce par a atinge culmile ce strajuiesc aceasta splendida asezare. Valea Coltilor, ce se deschide la iesirea din munti cu o salba de sate de mosneni, ofera calatorului un peisaj de o negraita frumusete.Acesta este legendarul tinut al Colchidei, acolo unde argonautii insotiti de Iason veneau special pentru recuperarea vestitei blani a berbecului de aur.
Numai ambra de Colti putea fi atat de ravnita. Nici aurul, nici diamantele, nici altceva din aceasta lume nu ar fi putut pretui atat de mult ca si chihlibarul , caci se credea ca in apele sale salasuieste insusi Dumnezeu. In indepartata antichitate, magicele minerale erau asezate pe o blana de berbec, poate ritualic, dar poate practic(in lipsa sitelor) ,duse la rau si spalate. Din firele lungi de lana si cu efect electrostatic, pietrele nu se risipeau , si astfel, puteau fi spalate in numar foarte mare. Dupa spalare, in lumina soarelui, avand in vedere transluciditatea chihlimbarului de Colti, data de vechimea geologica ( aprox. 60 milioane ani ) ,acestea puteau conferi aspectul de aur al blanii respective. Ori poate ,importanta mare,  acordata acestei rasini,  transforma aceasta expresie intr-o frumoasa metafora atat de cunoscuta in timpurile acelea.
Un catun al acestei fantastice asezari, poarta numele de Matara. Matarea era numele sau anterior, matarani erau numiti localnicii.” Aceste doua sate , Colti si Matarea , Din plaiul Buzeului, sunt Colchi si Meterea turba ai lui Ovidiu, triburi pastorale, cari trecand cu turmele lor pe teritoriul Scythiei mici, inspirau o-data atata terore poetului obicinuit sa traiasca in vieta cea molesita a Romei imperiale, departe de populatiunile cele severe si belicose ale muntilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu